Maria Pirau Online


 
Dimensiunea morală a persoanei
paradigme istorice şi contemporane
Dedicatie

Dedic acestă carte memoriei bunicii mele materne Lukacs Iren, născută Aved. Nu-mi amintesc exact când am fost considerată destul de matură ca să mi se încredinţeze teribilul secret al felului în care fusese ridicată într-o noapte din propria-i casă şi deposedată pentru totdeauna de bunurile care aparţinuseră familiei sale. La 62 de ani nu avea nici un venit garantat de stat, mai avea două decenii până să-şi încheie socotelile cu lumea, iar singura certitudine care-i rămăsese privind trecutul său era eticheta unei “origini nesănătoase”. Dacă n-aş fi cunoscut-o mi-ar fi fost greu să cred că cineva poate traversa cu seninătate toate acestea.
N-am auzit-o revoltându-se, n-am văzut-o niciodată plângând. Interiorul strâmt în care soarta o aruncase s-a transformat sub cuverturile şi broderiile făcute de mâna ei într-un cămin cald şi primitor în care mi-am petrecut vacanţele copilăriei. Avea prieteni în oraşul surghiunului ei. Primea şi făcea vizite cu o bucurie şi plăcere care, azi, îmi par ireale.
Aş fi vrut să fiu ca ea şi, desigur, n-am reuşit. Lumea ei şi cea în care m-am născut se ciocniseră, au convieţuit o vreme, dar au rămas profund diferite. Copil fiind, mă simţeam uneori ca un suflet suspendat între două etaje ale Fiinţei: lumea mea nega cu înverşunare tot ce întruchipa ea; existenţa ei contrazicea tot ce voia, cu orice preţ, lumea mea să mă înveţe.
Îi datorez convingerea că sigurele bunuri de care nu putem fi deposedaţi sunt interioare. Şi că a deţine sau nu astfel de bunuri e o chestiune mai curând de pedagogie decât de politică.

Lect. dr. Maria-Tereza Pirău,
Baia Mare, 2 martie, 2007

[ Cuprins ]

Autor: Maria-Tereza Pirău
Editura: Editura Universităţii de Nord, Baia Mare
An apariţie: 2007
ISBN: 978-973-1729-10-7
Format: 206 p.

Home | Curiculum Vitae | Publicatii | Anunturi | Resurse | Contact